duminică, mai 11, 2008

Indiferenta doare

M-am urcat in masina(335), intorcandu-ma seara de la munca.
S-au inchis usile, masina a pornit, si deodata observ ca multi dintre calatori se uitau cu interes spre fata autobuzului.
Am intors si eu capul si am constatat ca "distractia" o constituia o femeie la 50 de ani care pur si simplu dansa pe scaun ascultand melodiile (rock'n roll) pe care le punea soferul.
Lumea se tot uita: Unii radeau si o aratau cu degetul, o fata din fata mea rosea din ce in ce mai rau de parca ea ar fi fost in centrul atentiei, un grup de tineri manelisti au venit sa faca poze cu camera foto din telefonul mobil, soferul, si el distrat a dat muzica mai tare.
La un moment dat, melodia se schimba, manelistii cer manele, bineinteles iar femeia se opreste din dansat si spune:
"Manele sa mancati voi pe paine. Asta e dovada de incultura." Apoi, enervandu-se, femeia a inceput sa rosteasca franturi de fraze din varii domenii de activitate.
Afirma chiar ca nu e din tara asta, ca nu-i apartine, ca ea vine de peste ocean. Ca sta sa-si caute fata. Ca fata a parasit-o si s-a aliat cu spionii. Ca fata ei ar avea un copil care spera sa-i moara de inanitie pentru ca a tradat-o.
Ce ziceti, era nebuna si nu trebuia ascultata, nu?
GRESIT!
Printre frazele ciudate am auzit si urmatoarele: "M-au batut in parc. Au aruncat cu corcoduse in mine. Eu le-am luat si le-am sters si le-am mancat. Sunt bune si alea, nu?" sau "Daca stau 10 minute pe aici, vin si ma bat.".
Oare doar pentru ca viata unui om a fost de-o asa maniera incat omul respectiv si-a pierdut partial rationamentul, trebuie ignorat?
E bine sa marginalizam niste oameni cu probleme? E bine oare sa batem o femeie doar pentru ca miroase urat sau nu are bani sa se imbrace?
Sunt nenumarate cazuri in care pusti de 15-16 ani au omorat in bataie oameni ai strazii doar pentru ca "asa e cool".
"Aurolacii" sunt alungati din mijloacele de transport in comun pentru ca miros urat.
Am asistat la multe lucruri de genul asta. Saracul om statea linistit, nu deranja cu nimic. Doar mirosea mai urat. Pentru asta a fost azvarlit din masina.
E pacat. Pacat ca se trece pe langa oameni cazuti pe strada crezandu-se ca sunt beti. DAR DACA AU LESINAT?
Pacat ca o femeie este batuta doar pentru ca nu mai gandeste "normal". Pana la urma ce e normalitatea? O sa tratez si acest subiect.
Judecati de doua ori inainte sa faceti un gest urat. Nici nu stiti ce efecte poate avea o palma sau o vorba.
Revenind la poveste o sa va relatez urmatoarele: Dupa ce femeia a coborat din masina, locul a fost ocupat de un barbat la vreo 23 de ani. S-a asezat el, fata care-l insotea ramanand in picioare(?!). Pe langa gestul nepoliticos de a nu lasa o fata sa se aseze, m-a uimit cu urmatorul comportament: Tipul manca o shaworma. Terminand de mancat, se sterge pe maini si arunca hartiile si punga in care tinea shaworma afara din masina, pe strada.
Uimit de nesimtirea lui, am intrebat: "Tie ti se pare frumos ce ai facut?"
Tipul, vizibil mirat ca l-am apostrofat raspunde:"Pai si ce vroiai sa fac?"
"Sa tii hartia in buzunar si sa o arunci la un cos de gunoi cand cobori."
"Ma murdaream."
"Da, dar asa orasul in care traiesti o sa devina din ce in ce mai urat."
"Si ce-mi pasa mie?"
Foarte frumos raspuns. Acum vin eu si intreb: Cine e cu adevarat demn de marginalizare? Cei care dintr-un motiv sau altul si-au pierdut mintile, s-au imbolnavit sau nu se pot spala, dar totusi au un suflet cat de cat curat, sau oameni carora NU LE PASA? Oameni care trec pe langa semenii lor si scuipa. Oameni care in loc sa multumeasca pentru ceea ce primesc, ii prigonesc pe altii pentru ca nu au la fel de multi bani ca ei.
Indiferenta doare.

Dumnezeu sa te binecuvanteze cititorule.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu