marți, noiembrie 29, 2011

Adu-ti aminte sa plangi



Voi incepe articolul de asta seara cu un mic pasaj din cartea Ecclesiastul din Biblie:

"Pentru orice lucru este o clipă prielnică şi vreme pentru orice îndeletnicire de sub cer.
Vreme este să te naşti şi vreme să mori; vreme este să sădeşti şi vreme să smulgi ceea ce ai sădit.
Vreme este să răneşti şi vreme să tămăduieşti; vreme este să dărâmi şi vreme să zideşti.
Vreme este să plângi şi vreme să râzi; vreme este să jeleşti şi vreme să dănţuieşti."

Aceste cuvinte sunt foarte impresionante si pline de adevar. Ar trebui sa luam lucrurile asa cum sunt si sa tratam fiecare eveniment in parte asa cum se cuvine, dand timp tuturor sa se petreaca atunci cand trebuie.
Se spune deseori "Nu mai plange", "O sa treaca", "Nu te mai gandi", "Gandeste-te la altceva" etc. atunci cand se petrece un eveniment neplacut. Incercam sa ne distantam de acel eveniment si incercam sa ii facem si pe ceilalti sa se indeparteze, sa traiasca undeva ori in trecut ori in viitor numai in prezent nu.


Nu ne permitem noua insine sa traim si facem asta constant.


Daca-ti vine sa plangi, fa-o, nu te teme si nu incerca sa iti ascunzi aceasta asa-zisa "slabiciune". Este acolo cu un motiv bine definit si daca ai plans macar o data in viata ta stii ca dupa ce plangi "te simti mai bine". Este firesc sa se intample asa pentru ca ai consumat evenimentul respectiv iar acum iti permiti sa traiesti. Sa faci loc evenimentelor urmatoare sa-ti inunde viata.


Nu te inchide in trecut sau in viitor. Nici nu te stresa sa "traiesti clipa". Fii tu insuti/insati si incearca sa obtii si sa dai cat mai mult in viata. Nu te teme de momentul in care traiesti sau de momentele care vor urma. Stai linistit/linistita si incearca sa vezi ce inseamna de fapt sa traiesti. Ce inseamna sa simti viata, sa te bucuri si sa intelegi tot ce te inconjoara. Sau macar sa incerci.


Sa prinzi cu privirea zambete, sa simti aerul rece dintr-un loc prea calduros sau pe cel cald dintr-un loc friguros. Sa fii tu cel care zambeste intr-o multime doar pentru ca ceilalti sa se simta mai bine.


Sa simti ca traiesti chiar daca toata speranta ta moare.


Daca esti viu, totul va invia pentru tine si pe langa tine. Ce ti se intampla in viata te poate trage in jos sau macar poate da aparenta asta insa cu cat te tii mai tare pe pozitii si rezisti, lucrurile se vor schimba pe langa tine.


Pentru asta insa, permite-ti sa traiesti. Permite-ti sa plangi chiar. Chiar de-ar fi o ora sau 2 zile neincetat, plangi, descarca-te si lasa lucrurile bune sa-ti intre in viata.

Ceea ce incerc sa spun in multe cuvinte se poate rezuma la urmatorul aspect:

Imagineaza-ti ca ai un frigider plin cu mancare si mai ai niste mancare pe masa. Mancarea de pe masa se va strica rapid daca nu o pui in frigider. Ar trebui sa ai mai mult loc in frigider si iti este si foame. De ce sa nu mananci ce este deja in frigider, saturandu-te si facand si loc in acelasi timp noilor tipuri de mancare?


Fa-ti loc in viata pentru durere si pentru fericire. Ia-le pe amandoua la fel, consuma-le pentru a putea primi mai mult. Ai grija de tine!





Dumnezeu sa te binecuvanteze cititorule.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu